Serenoa plazivá (Saw palmetto): Kdy má účinky na prostatu?

Aktualizováno dne:

Muži musí s vyšším věkem čelit mnoha problémům, které v minulosti neznali. Patří mezi ně například problémy s nezhoubně zvětšenou prostatou, která jim způsobuje potíže s močením. Pokud není situace vážná, prostata se nijak konkrétně neléčí. Mohla by vám s utlumením tohoto problému pomoci serenoa plazivá?

Muži nejsou zvyklí se starat o své tělo tak, jak to dělají ženy. Částečně i kvůli tomu, že většinu mužů dlouhou dobu nic konkrétního netrápí. Pak, když to přijde, pak mají tendenci zametat své problémy pod koberec a tvářit se, že se nic neděje. To je chyba, protože tento přístup jen prodlužuje pocit nepohodlí, který může zvětšená prostata způsobovat. 

Jelikož ne vždy je situace s nezhoubně zvětšenou prostatou tak vážná, aby vyžadovala užívání léků, mnoho mužů sahá po přírodních doplňcích stravy s obsahem bylin, o kterých se traduje, že podporují její normální stav.

Jak tedy postupovat správně? A kde přesně má saw palmetto v této věci své místo?

Problémy s prostatou

Serenoa plazivá (Saw palmetto): Kdy má účinky na prostatu?

Problémy s prostatou sice netrápí všechny muže bez rozdílu. Na druhou stranu, přerušované močení způsobuje potíže mnoha zralým mužům, takže není vhodné tento problém ignorovat a tvářit se, že se nic závažného neděje.

Muži ve středním věku mohou zaznamenat:

  • Slabší proud moči
  • Častější nutkání jít se vymočit
  • Akutní nutkání jít močit
  • Bolest při močení
  • Krev v moči
  • Noční močení

Pokud zjistíte, že chodíte v průběhu noci častěji močit, můžete vyzkoušet užívání doplňku stravy s obsahem saw palmetta. Tyto doplňky stravy pro muže mnohdy obsahují i jiné bylinky na prostatu, močové a reprodukční ústrojí.

Saw palmetto se spojuje s podporou normální funkce močového ústrojí, speciálně pak toho mužského. Vzhledem k tomu, že zvětšená prostata zhoršuje průtok moči močovou trubicí, kvůli čemuž nedochází ke kvalitnímu vyprázdnění močového měchýře, a naopak se zvyšuje riziko infekcí močových cest, užívání doplňků stravy na zvětšenou prostatu vám může být v tomto ohledu nápomocné. To ostatně potvrzují i studie. Jedna z nich probíhala po dobu 12 týdnů a muži v jejím průběhu užívali 1 000 mg obohaceného oleje ze saw palmetta. Stav prostaty u těchto mužů byl lepší než u těch, kteří užívali neobohacený olej ze saw palmetta. (Což naznačuje, že v kvalitních doplňcích stravy s jeho obsahem byste měli hledat i další přidané látky.) Další studie, která trvala 24 týdnů, a které se účastnilo 354 mužů, pak zaznamenala snížení příznaků nezhoubně zvětšené prostaty při dávce 320 mg této byliny/den.

saw palmetto

Co je saw palmetto?

Když vám lékař řekne, že je s vámi všechno v pořádku a za vašimi problémy stojí opravdu jen nezhoubně zvětšená prostata, můžete vyzkoušet serenou plazivou (té se také říká serenoa repens). Kdybyste ji hledali v přírodě, museli byste se vydat na Floridu. Tam roste speciální druh zakrslé palmy, která se používá k dekoračním účelům. Vzhledem k tomu, že se jí připisuje mnoho zajímavých účinků na lidský organismus, poměrně často se přidává do doplňků stravy pro muže, kteří mají potíže s močovým ústrojím.

Serenoa plazivá a prostata

Ačkoliv toho o serenoe plazivé ještě hodně nevíme, zdá se, že redukuje tvorbu enzymu, který má negativní vliv na normální stav prostaty. To s sebou přináší naději, že by mohla být na problémy se zvětšenou prostatou doporučována častěji.

Kromě jiného, saw palmetto se často používá i při:

  • Padání vlasů
  • Zvýšení chuti na sex
  • Bolesti v podbřišku
  • Problémech s močovými cestami
  • Menším počtu spermií

Jak užívat saw palmetto

Saw palmetto je vhodné užívat v doplňcích stravy s doporučenou denní dávkou.

Mezi nejznámější doplňky stravy se saw palmetto na močové cesty či prostatu patří:

Zkoušeli jste někdy saw palmetto na prostatu? Pokud ano, zaznamenali jste nějaký pozitivní rozdíl?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Serenoa_plazivá – Serenoa plazivá (česky)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321911 – Funguje saw palmetto na prostatu? (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/saw-palmetto-benefits – 5 slibných benefitů saw palmetta (anglicky)

Napsat komentář