Cukr v moči: Jak ho poznat a co může značit?

Aktualizováno dne:

Glukóza a glykémie jsou údaje, na které bychom si měli dávat velmi dobrý pozor. Jakmile se totiž glykémie dostane do zvýšených hodnot, případně se objeví cukr v moči v těhotenství, může to znamenat vážné potíže, které vám mohou obrátit život vzhůru nohama. Proč je dobré čas od času koupit testovací proužky na cukr v moči? A co může značit cukr v moči nejen u dětí?

Určitě víte, že byste měli zpozornět v případě, kdy se objeví kalná moč, kterou doprovází podivná barva a zápach, protože jde o jeden z příznaků zánětu močových cest, který může v nejhorším možném případě způsobit zánět ledvin.

Tip: Víte, co je nykturie?

To ale není to jediné, co můžeme z moči a jejích vlastností vyčíst. Lékaři například testují moč na stopu krve, bílých krvinek či glukózy, protože podle těchto dodatečných parametrů se dá odhalit skrytě probíhající zánět, močový kámen nebo například cukrovka.

Jak poznat cukr v moči?

Bohužel pro nás, ve srovnání s infekcemi močových cest, silnějším krvácením a podobně, se nedá cukr v moči téměř detekovat. Nejčastěji se na tento problém přijde náhodou v ordinaci lékaře během rutinní zdravotní prohlídky. (Právě proto je vhodné mít sadu testovacích proužků pro případ nutnosti i doma.)

Proč se to děje?

Za normálních okolností se glukóza v moči téměř nevyskytuje (pokud ano, je jí jen velmi málo). Když už se to ale stane, obvykle to znamená, že hladina krevního cukru v těle je zvýšená a organismus se snaží tento problém nějak smysluplně vybalancovat. Případně také může jít o příznak toho, že ledviny mají problém s filtrací, což je další úkaz, který je vhodné ve svém vlastním zájmu řešit.

Ve své podstatě je tedy existujících možností jen několik. Buď trpíte cukrovkou 1. nebo 2. typu, těhotenskou cukrovkou nebo máte problém s ledvinami. Také v populaci existují velmi vzácné jevy, mezi které patří geneticky podmíněné vylučování glukózy močí i přesto, že je vše ostatní v pořádku. Případně může jít ještě o Fanconiho syndrom, který postihuje ledvinné tubuly.

Jakým způsobem se léčí?

Cukr v moči se dá naštěstí pro nás celkem dobře řešit. V případě, že se ukáže, že trpíte cukrovkou, lékař vám doporučí změnu životního stylu. Cukrovka 1. typu je vrozená, proto se mnohdy diagnostikuje u dětí. Těm se pak může po dohodě s rodiči aplikovat speciální inzulinová pumpa, případně dostanou doporučení, jak mají hladinu krevního cukru u svého dítěte hlídat ve školních zařízeních a podobně.

Dále může pomoci:

  • Užívání statinů
  • Pravidelné cvičení
  • Zdravější jídelníček

Ne ve všech případech vyžaduje cukr v moči konkrétní léčbu, finální verdikt ale závisí na tom, k jakému konkrétnímu výsledku dospěje váš ošetřující lékař. Z preventivních důvodů dost možná budete muset častěji docházet na prohlídky, v průběhu kterých se bude snažit zjistit, jak se vaše situace vyvíjí v čase.

Měli jste někdy potíže s cukrem v moči?

Napsat komentář